Społeczność
blog.ekologia.pl   Blogerzy   myszkasisi2   Składniki kosmetyków ekologicznych cd.
0

Składniki kosmetyków ekologicznych cd.

Oliwa z Amaranth zawiera znaczne ilości lipidów w skórze z Skwalen Triterpene.
Jedynie olej AMARANTH Skwalen ma zawartość porównywalną do skóry. Dzięki stosunkowo wysokiej zawartości skwalenu, Sterole tokoferol i Tocotrienols, frazapewnia frakcję lipidową amarantusa (CO2 wydobyte bez rozpuszczalników) jest bardzo podobny do składu tłuszczu z powierzchni skóry, bardziej podobne, niż jakikolwiek inny olej roślinny. Z tego powodu frakcja lipidowa
oleju Amarantusa nadaje się szczególnie do leczenia przewlekłej suchości skóry
dodaje elastyczności..
Tylko w niektórych przypadkach
Suchość skóry jest
objawem
starzenia.
Częstą przyczyną jest wpływ czynników zewnętrznych. Klimat, zimno, niska wilgotność, częste kąpiele i prysznice, zużywanie zbyt dużej ilości tłustych detergentów (mydło), jak również problemy skórne związane z niektórymi zawodami mogą być przyczyną.
Należy również wiedzieć, że słońce może wysuszać skórę. Tzw "starzenie się skóry" charakteryzuje się również brakiem lipidów.
Frakcja lipidowa zawarta w oleju z amarantusa jest znacznie bardziej stabilna na utlenianie niż te zawarte w olejach rybnych i fizjologicznie bardziej aktywna.

Organiczny olej ze słodkich migdałów
(Nazwa INCI: Prunus Amygdalus Dulcis)‏
Zawiera: lipidy (ok. 30%), triglicerydy, składające się niemal w całości z nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy i linolowy), białek i polisacharydów.
Właściwości: zmiękcza, nawilża, obkurcza błonę śluzową.

Oliwa z oliwek ekologiczna
(Nazwa INCI: Olea Europaea)‏
Zawiera: lipidy dermosilmili, triterpene związki (kwas oleanolico, flawonoidy, gorzkie glikozydy).
Właściwości: zmiękczające, nawilżające, ochronne.

Organiczny olej z Awokado
(Nazwa INCI: Persea Gratissima)‏
Zawiera: lipidy szlachetne dermosimili
Właściwości: silnie odżywczy, regenerujący, nawilżający.

MasłoShea
(Nazwa INCI: Butyrospermum Parkii)‏
Zawiera: lipidy, białka
Własność: odżywczcze, zmiękczające, uelastycznia skórę, jest i czyni skórę gładką i delikatną, odżywia i nawilża, chroni przed słońcem (czynnik 4). Jego osobliwością jest to, że równoważnie wpływa na wszystkie rodzaje skóry: suchej i tłustej. Daje skórze promienny wygląd i sprężystość.


Olej sojowy z strączków pochodzących z Chin. który dzięki jego składnikom pomaga obniżyć stężenie cholesterolu we krwi i dodaje energii, przyczynia się do budowania mięśni, kości, nerwów.
Wśród komponentów zalicza się: białka, lipidy, węglowodany, wapń, żelazo, potas, minerały, witaminy A, B, D, E i lecytynę. Zawiera także magnez, fosfor, sód, siarkę, ryboflawiny, tiaminy, niacyny i choliny. Soja jest bardzo bogaty w witaminę C.
Soja jest bogata w białko roślin strączkowych (40%), które ma dobrą wartość biologiczną, ponieważ zawiera niezbędne aminokwasy dla organizmu, jest bardzo zbliżony do jakości białka zwierzęcego. Jest również bogate w lipidy (około 20%), jest bezcenne ze względu na obecność kwasów tłuszczowych. Białka i lipidy są elementami które dają wartość rynkową z soi, z której tłoczone na zimno, uzyskuje się olej sojowy.
Olej sojowy składa się z około 50% kwasu linolowego, od 25% kwas oleinowy i kwas linolenowy (5-10%). Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie może przekraczać 15%. Najtańszy olej otrzymywany poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami, jednak, zachowuje witaminy E i naturalne składniki odżywcze. Dzięki obecności tych ważnych składników, olej jest wykorzystywany do produkcji detergentów, kremów, maseczek, olejków do ciała i dodatków do kąpieli. Nienasycone kwasy tłuszczowe, z których ponad 2 / 3 mają kluczowe znaczenie na działanie antyoksydacyjne, fitosteroli i lipidów udział w regeneracji funkcji zapory i przywrócenia równowagi wilgoci skóry, izoflawonoidów w grupie fitoestrogeny, których głównym składnikiem jest daidzeina i genisteiny, wiąże się z receptorami estrogenu, nawet jeśli mają one strukturę sterydowych, naturalnych substancji powierzchniowo czynnych (lecytyna i saponin) na końcu daje właściwości detergentów.
Dopiero niedawno, badania koncentrowały się na części białka sojowego i pokazały, że jnależy do białek, które muszą mieć wiele właściwości leczniczych, w tym zmniejszaja choroby niedokrwiennej serca oraz nawilżają skórę i przywracają jej naturalną barwę.

Biologiczny olej z ryżu
(Nazwa INCI: Oryza sativa)
Bogaty w tłuszcze nasycone, nienasycone i witaminę E pozwala na złagodzenie szkodliwych działań, odżywia i działa anty-starzeniowo, idealne do zwalczania stresu i małych zapaleń skóry typowych dla skóry suchej.
Pozwala nadać skórze zdrowy wygląd.

Wyciąg z grejpfruta

Citrus Grandis L.
Części używane: nasiona i miąższ z owoców.
To szerokie spektrum przeciwbakteryjne (bakterie Gram + i Gram-), które zawiera aktywny kwas askorbinowy (witamina C), związki polifenolowe, czwartorzędowe aminokwasy, o silnym działaniu przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczenym.
Jest wskazany w leczeniu zakażeń bakteryjnych z salmonelli, E. Coli, Vibrio cholerae, Staphilococchi, paciorkowców, Clamydia, dysenteriae Shigella.
Jest on stosowany jako środek dezynfekujący i bakteriobójczy w szpitalach do dezynfekcji wody, hamuje wzrost glonów i pleśni.
Jest to antybiotyk z bardzo niską toksycznością.

Ekstrakt z kory wierzby

Salix nigra L.
Części używane: liście.
Działa na antybiotyki Staphilococco Aureus i Propionibacterium acnes, dwie flory bakteryjne bakterii na skórze są przyczyną powstawania trądziku.
Ma niezwykłe właściwości antyseptyczne, ściągające, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.
Funkcja składnika kwasu salicylowego, znana z środków konserwujących i przeznaczonych do użytku domowego.
Ekstrakt używany jest standaryzowany do 10% kwasu salicylowego i bardziej efektywny.


Liquid Crystal emulsja zapewnia powolną i stałą absorpcję 18/24 godzin od chwili nałożenia, gwarantując tym samym trwałą skuteczność (wpływ retard).
To gwarantuje, że działanie kremu jest przedłużone w czasie i że wchłanianie jest stopniowe, ale stałe i całkowite.
W emulsji klasycznej absorpcja wyczerpuje się w kilka godzin 6 / 8 godzin.
Emulsje Liquid Crystal zawsze są 3 razy bardziej efektywne niż tradycyjne emulsje.

WIADOMOŚCI EKOLOGICZNE i wpływ na środowisko

  • Zawierają wyciągi posiadające certyfikaty ekologiczne ICEA-AIAB
  • Są w 100% naturalne
  • Nie zawierają konserwantów
  • Nie zawierają barwników
  • Emulgatory są w 100% biodegradowalne
  • Nie zawierają alkoholu
  • Nie zawierają genetycznie zmodyfikowanych surowców GMO
  • Nie zawierają żadnych substancji zwierzęcych lub ich pochodnych
  • Nie zawierają żadnych substancji syntetycznych i ropopochodnych
  • Nie są testowane na zwierzętach
  • Są wolne od dioksyn
  • Nie wywołują szkodliwych emisji do atmosfery na różnych etapach przetwarzania.
Ten wpis czytano 862 razy.